Index Vakbarát Hírportál

Ebolás? Negyedóra alatt kiderül

2015. február 23., hétfő 11:39

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyott egy újfajta ebolatesztet, amivel a betegség negyedóra alatt kimutatható. A vérteszt kevésbé megbízható eredményt hoz, mint a hagyományos laborvizsgálat, de az eredmény nem órák, hanem percek alatt születik meg. 

További előnyt jelent, hogy a teszthez nincs szükség elektromosságra, így a világtól elzárt településeken is használható. A hatékony ebolaszűréshez szükség van egy laboratóriumra, mivel analizálni kell a vért, hogy kimutathassák belőle a vírus genetikai anyagát, és a pontos eredményhez 12-24 órára van szükség.

A gyorstesztet – hivatalos nevén ReEBOV Antigen Rapid Test – az amerikai Corgenix fejlesztette, és a vérből mutatja ki a vírus különböző részeit. A Nyugat-Afrikában végzett klinikai vizsgálatokon a gyorsteszt 92 százalékos pontossággal mutatta ki az ebolavírus jelenlétét.

A WHO azért is engedélyezte a teszt használatát, mert bár kevésbé pontos, mint a laborvizsgálat, a gyorsasága és a széles körű felhasználhatósága miatt sok előnnyel járhat a használata. Azt mindenesetre ők is leszögezték, hogy ahol csak lehet, a gyorsteszt után szükséges elvégezni a laboratóriumi vizsgálatot is.

Rovatok