Index Vakbarát Hírportál

A mogyoróallergia ellenszere a mogyoró

2015. február 24., kedd 11:40

Egy brit kutatás szerint a csecsemőkorban fogyasztott mogyorótartalmú termékek drasztikusan csökkentik a mogyoróallergia kialakulásának kockázatát. Egy tanulmányban 628 babával végeztek egy kísérletsorozatot, majd a kutatók megállapították, hogy így akár 80 százalékkal csökkenthető az allergiakockázat.

A King's College London kutatói szerint ez az első eset, hogy az allergia kifejlődését vissza tudták szorítani. A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy senki ne kísérletezzen mogyorótartalmú termékekkel orvosi szaktanácsadás nélkül.

A kutatók kiindulópontja az volt, hogy Izraelben, ahol a gyerekek már kiskorukban kezdenek mogyorót fogyasztani, tízszer alacsonyabb a mogyoróallergiások száma, mint az Egyesült Királyságban. A tanulmányhoz olyan csecsemőket választottak ki, akiknél már négy hónapos korukban megjelentek az ekcéma jelei – ez az allergiára való hajlam egyik korai tünete.

A szakértők bőrtesztekkel állapították meg, hogy melyik csecsemő nem allergiás a mogyoróra, illetve melyik ad nagyon enyhe válaszreakciót. Az öt évnél fiatalabb gyerekeknek nem tanácsos mogyorót ennie, mivel fulladást okozhat, így a gyerekek felének mogyoróalapú ételt kaptak, míg a csoport másik felének semmilyen mogyorót nem adtak.

Az eredmények azt mutatták, hogy 100 gyerekből 14-ben ötéves korára magától kialakulnak az allergia. A kutatók ezt 86 százalékkal tudták csökkenteni – vagyis 100-ból 2-re csökkent az allergiások száma. Viszont még az ő helyzetükön is tudtak javítani a terápiával: a 35 százalékos allergiás érzékenységük 11 százalékosra csökkent.

Ne próbálják ki otthon

A friss kutatási eredmények ellentmondanak a korábbiaknak. A szülőknek az orvosok eddig azt tanácsolták, hogy a mogyoróallergiás gyereknek semmilyen mogyorótartalmú ételt ne adjanak. Ugyanakkor voltak kutatások, amik azt igazolták, hogy az allergiás gyerekeket hozzá lehet szoktatni a mogyoróhoz, ha fokozatosan, egyre növekvő dózisban adagolják.

Az új eredmények több orvost is fellelkesítettek; sokan már azon spekulálnak, hogy a módszer alkalmazható-e más, allergiát okozó ételeknél, például a tojásfehérjénél is. Simon Murch, a University Hospital Coventry professzora briliánsnak nevezte az eredményeket, és további kutatásokat sürgetett, de ő is megjegyezte, hogy a szülők lehetőleg ne egy üveg mogyoróvajjal próbálják meg kigyógyítani a gyereküket az allergiából, mert ez életveszélyes is lehet.

Azt a szakértők is elismerik, hogy ha a módszerrel tényleg csökkenteni lehet az allergiakockázatot, az fordulópontot jelenthet az orvostudományban, de addig is óvatosságra intenek.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy nemzetközileg elismert központ tanulmánya volt, és a kiválasztott gyerekek esetében kizárták a súlyos allergiás reakciót. Szóval ezt inkább ne próbálják ki otthon.

– mondta dr. Andrew Clark, a Cambridge-i Addenbrooke's Hospital allergiaszakértője.

Rovatok