Index Vakbarát Hírportál

Okos gyereket akar? Szoptassa gyakrabban!

2015. március 18., szerda 11:01

Brazil kutatók hosszú távú tanulmánya szerint van összefüggés a szoptatás és a magas intelligenciahányados között. A kutatók 3500 csecsemő életét követték végig, majd megállapították: akit tovább szoptattak gyerekkorában, jobban teljesítettek az IQ teszteken.

A független szakértők szerint az eredmény nem tekinthető közvetlen bizonyítéknak, ugyanakkor úgy tűnik, mégis lehet értelme annak a tanácsnak, amely szerint a csecsemőket hathónapos korukig szoptatni kell – utána a szülő eldöntheti, hogy folytatja-e vagy sem.

Az eredmények azért sem tekinthetők megcáfolhatatlannak, mert az intelligenciát több tényező is befolyásolja. A tanulmány során a kutatók megpróbálták ezeknek a szerepét minimálisra csökkenteni, ezért figyelembe vették az anya legmagasabb iskolai végzettségét, a család átlagos jövedelmét, illetve a születési súlyt is. 

A vizsgált babák mindegyikét szoptatták – némelyiket csak egy hónapig, másokat több mint egy évig. A tanulmány szerint a tovább szoptatott csecsemők felnőttkorukban nemcsak jobban teljesítettek az intelligenciateszteken, de többnyire a keresetük és az iskolázottságuk is magasabb volt, mint a többieké.

Dr. Bernardo Lessa Horta, a Pelotas-i Egyetem kutatója szerint elképzelhető, hogy az anyatej magas telítettzsírsav-koncentrációja tehet a dologról; ezekre alapvető szükség van az agy megfelelő fejlődéséhez. Kevin Fenton, a brit közegészségügyi szolgálat munkatársa is elismerte, hogy a szoptatás csökkenti a légúti és emésztőrendszeri megbetegedések számát.

A tanulmány megállapításait még nem vésték kőbe; ahhoz túl sok az ismeretlen tényező és a közvetett bizonyíték. De egy ilyen sokáig tartó, ennyi alanyt érintő kutatás eredményeit még akkor is érdemes komolyan venni, ha több, figyelmen kívül hagyott tény is torzíthatja a végeredményt.

Rovatok