Index Vakbarát Hírportál

Rákot okozhat a mellimplantátum

2015. március 18., szerda 16:57

A rák egy ritka fajtájának megjelenését figyelték meg kizárólag mellimplantátummal élő nőknél, ami Franciaországban az implantátumok betiltásához is vezethet – írja az MTI.

Francois Herbert, a francia gyógyszerbiztonsági hatóság, az ANSM elnöke elmondta, hogy az első ilyen esetet 2011-ben regisztrálták. 2012-ben két, 2013-ban három, 2014-ben már tizenegy hasonló megbetegedéssel találkoztak. Egy beteg meg is halt.

Ha be kell tiltani a mellimplantátumokat, megtesszük a szükséges intézkedéseket.

– mondta Hebert.

A kutatók szerint egy új rákfajtával állunk szemben; a betegség a nyirokmirigyrák egy típusa, az anaplasztikus nagysejtes limfóma (ALCL), ami a mellimplantátumokkal van összefüggésben. Világszerte 173 esetet regisztráltak, de ezek csak olyan nőket érintettek, akik korábban implantátumot ültettek be.

A szakértők szerint az új betegséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listájára is fel kell venni. A témában március végére egy szakértői konferenciát is összehívtak. 

Egyelőre ne vetesse ki

Az ANSM szerint Franciaországban 18 esetből 14-ben egy bizonyos cég protéziseit viselő nőknél fedezték fel a rákot. A cég laborjaiban végzett ellenőrzéseknél egyelőre nem találtak feltűnő mulasztásokat, kirívó eltéréseket.

A PIP francia implantátumgyártó cég botránya óta szigorodtak az ellenőrzések az országban. A PIP világszerte több százezer alacsony minőségű implantátumot adott el, amelyeket nem a speciális szilikonnal, hanem olcsó ipari szilikonnal töltöttek meg. Ezek a szilikonbetétek könnyebben kiszakadtak, ami azért veszélyes, mert gyulladásokhoz vezethet.

A PIP-implantátumoknál nem tudták kimutatni, hogy növelnék a rákkockázatot, de a botrányt egy 2011 novemberében nyilvánosságra került eset indította el: egy PIP-implantátummal élő nőnél regisztrálták az új rákfajtát. 

Az ANSM becslése szerint tízezer mellimplantátummal élő nőből egynél-kettőnél fejlődik ki a rák e típusa tíz éven belül. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy

egyelőre nem indokolt a szilikonbetét eltávolítása rákmegelőzés céljából.

Rovatok