Index Vakbarát Hírportál

Tényleg vakít a veszélyes házi

2015. március 20., péntek 13:02

Népbetegség lesz lassan a miópia, vagyis a rövidlátás. Az USA lakosságának negyven százalékának van szüksége szemüvegre, a becslések szerint pedig a világ népességének nagyjából egyharmada lesz rövidlátó az évtized végére. A rövidlátást könnyű szemüveggel vagy kontaktlencsével kiküszöbölni, de a tapasztalatok alapján a rövidlátóknál nagyobb eséllyel alakul ki zöld- vagy szürkehályog és retinaleválás. A Nature-ben megjelent cikk szerint könnyen lehet, hogy a rövidlátás gyorsuló terjedésének az az oka, hogy folyamatosan valami kütyüt bámulunk.

Az 1960-as években folytatott vizsgálatok rendre arra jutottak, hogy a rövidlátás főként öröklött betegség, de már a 400 évvel ezelőttről fennmaradt feljegyzésekben is írtak arról, hogy nem csak a géneken múlik a dolog. Johannes Kepler, a híres csillagász például meg volt győződve arról, hogy attól romlott el a szeme, hogy túl sok időt töltött könyvek bogarászásával. A legújabb eredmények szerint Kepler nem tévedett, a látásromlás terjedése szoros összefüggést mutat a közoktatás terjedésével. Kínában például a tinédzserek és fiatal felnőttek nagyjából 90 százaléka rövidlátó (a hatvan évnél idősebbeknél mindössze 10-20 százalék ez az arány), és kutatók szerint ez azzal együtt érdekes, ha tudjuk, hogy egy átlagos kínai diák hetente nagyjából 14 órát tölt a házi feladat megoldásával. Egy 2014-es német kutatás is hasonló eredményre jutott: azok a diákok, akik hosszabb ideig maradtak bent az oktatási rendszerben, nagyobb valószínűséggel lettek rövidlátók.

A kutatók egyelőre nem igazán jutottak megállapodásra abban, hogy mivel lehetne lassítani vagy megelőzni a tanulás szemrontó hatásait. Egy ausztrál kutató szerint napi három óra, 10000 luxnál erősebb természetes fény sokat javít, az időnk nagy részét ugyanis nagyjából 500 lux megvilágítású termekben töltjük. Több felmérés is kihozta azt az eredményt, hogy a természetes fényben eltöltött több idő, illetve a minél több sport hó hatással van a látásra.

Rovatok