Index Vakbarát Hírportál

A magzat arcán látszik, ha dohányzik az anya

2015. március 25., szerda 14:48

Brit kutatók szerint az anya dohányzásának káros hatásai tükröződhetnek a magzat arcán a méhben. A babák mozgása normális esetben csökkenő ütemű a várandósság utolsó hónapjaiban, a dohányos anyák magzatainál viszont jelentősen nagyobb mértékű szájmozgást mutatott ki a négydimenziós ultrahang-felvételek elemzése – írja az MTI.

A Durhami és a Lancasteri Egyetem tudósai szerint ennek az lehet az oka, hogy a magzat központi idegrendszere, amely a mozgást általában, az arcmozgást pedig különösen irányítja, nem fejődik abban az ütemben és módon, ahogyan a nem dohányzó anyák magzata esetében.

A szakemberek 20 magzat 80 ultrahangfelvételét vizsgálták, hogy felmérjék a száj- és a tapintómozgást, a felvételek a várandósság négy különböző szakaszában készültek a 24. és a 36. hét közötti periódusban. Négy anya szívott el 14 cigarettát, a másik 16 nemdohányzó volt. Később valamennyi újszülött egészségesen jött a világra.

Az Acta Paediatrica nevű folyóiratban megjelent eredmények egybecsengenek azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek kapcsolatot találtak a dohányzás és a várandósság között, és kimutatták, hogy az anya dohányzása miatt a kisgyereknél késést szenved a beszédképesség kialakulása.

A kutatók szerint a jövőbeni kutatásokban figyelembe kell venni az apák dohányzási szokásait is.

Rovatok