Index Vakbarát Hírportál

Leszámolnak az ellenálló baktériumokkal

2015. március 27., péntek 21:04

Barack Obama elnök szerint agresszív cselekvésre van szükség az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokkal szemben, mert ha nem tesznek semmit, akkor veszélybe kerülhetnek a penicillin 1928-as felfedezése óta elért eredmények - írja az MTI.

Az amerikai kormány ötpontos, 1,2 milliárd dollárral megtámogatott akciótervet jelentett be pénteken a baktériumok visszaszorítására.

Az amerikai járványügyi központ adatai szerint az Egyesült Államokban évente 2 millió embert betegítenek meg, és közülük 23 ezer embernek a halálát okozzák az antibiotikum-rezisztens baktériumok. Hat amerikai közül ötnek minden évben felírnak antibiotikumokat, ami évente 262 millió adagot jelent.

A kormány véget vetne az antibiotikumok fölösleges alkalmazásának. Ennek érdekében szorosabban megfigyelik a felhasználást, új gyógyító eljárásokat dolgoznak ki, és megpróbálják csökkenteni az antibiotikumok használatát az állattenyésztésben.

Az akcióterv szerint felgyorsítanák új antibiotikumok és más gyógyszerek, védőoltások kifejlesztését, új teszteket fejlesztenének ki a kórokozók felismerésére, és javítanák az együttműködést más kormányokkal.

Az amerikai kormány azt reméli, hogy az intézkedésekkel 2020-ig, az akcióterv végéig 50 százalékkal csökkentheti az antibiotikumok nem megfelelő alkalmazását a járóbeteg-ellátásban, és 20 százalékkal a kórházakban.

Rovatok