Index Vakbarát Hírportál

Ez már tényleg a Gattaca

2015. április 7., kedd 15:24

Megszületett az első, speciális, karyomapping technikával világra segített lombikbébi. Az eljárás lényege, hogy megvizsgálják az embriókat, és kiválasztják azokat, amelyek nem szenvednek káros genetikai rendellenességektől.

A gyerek három hónappal ezelőtt született, most publikálták az eredményeket. A Lucas Meagu nevű bébinek nagy kockázata volt egy nagyon ritka izomsorvadásra, ami miatt gyenge izomzattal született volna, és a mindennapi feladatok elvégzése is problémát jelentett volna. Az áttörésnek számító technika segítségével a londoni orvosok olyan embriót ültettek be, amivel Lucas egészségesen, a betegségtől mentesen jöhetett világban.

A megszokott embriótesztelések több hónapos laboratóriumi munkát igényelnek, a legújabb, úgynevezett karyomapping viszont kevesebb mint két hét alatt elkészül.  Lucas anyja, Carment Charcot–Marie–Tooth-betegségben szenved, a gyerek tőle örökölte volna a hajlamot. Az édesanyának nagyon gyengék az izmai térd alatt, a betegségben gyakran pedig a kezek is érintettek.

A nő csak közepesen mutatta a betegség tüneteit, de attól félt, hogy a gyereke is örökölni fogja. A specialisták szerint erre 50 százalék esélye lett volna a beavatkozás nélkül, ezt pedig túl magasnak ítélték.

Az orvosok az anyából és az apából is vettek DNS-mintát, itt különítették el a betegség génjeit. A kromoszómák 300 ezer különböző pontjait hasonlították össze, hogy rájöjjenek, melyik terület felelős a betegségért.

Rovatok