Index Vakbarát Hírportál

A válás növeli a szívrohamkockázatot

2015. április 15., szerda 15:22

Egy amerikai kutatás szerint az elvált emberek nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot – írja az MTI. A 15 827 ember bevonásával végzett elemzés azt mutatta, hogy a válás a nőket érinti a legsúlyosabban: náluk az újraházasodás is csak kis mértékben csökken a szívroham kockázata.

A Circulation folyóiratban közölt tanulmány szerint a válással összefüggésbe hozott krónikus stressznek hosszú távú hatása van az emberi szervezetre. Azt már korábban is tudták, hogy egy közel álló személy halála nagy mértékben növeli a szívroham kockázatát, de a Duke Egyetem kutatói a válásról is hasonlót állapítottak meg.

A kutatók arra jutottak, hogy az életmódban bekövetkező változások (például a partner jövedelmének kiesése) nem adnak magyarázatot a megnövekedett kockázatra. A tanulmány egyik szerzője, Linda George szerint a lelki fájdalom állandó stresszel sújtja az immunrendszert, ami növeli a gyulladások gyakoriságát és a stresszhormonok szintjét.

Az immunműködés a legrosszabb irányba változik, és ha ez az állapot évekig fennáll, akkor annak élettani következményei lesznek.

 mondta George, aki arról is beszélt, hogy a válás nagyobb lelki terhet ró a nőkre. A Brit Szívalapítvány ugyanakkor további kutatásokat szorgalmaz a témában, mielőtt a válást a szívroham fő kockázati tényezői közé sorolnák. 

Rovatok