Index Vakbarát Hírportál

Egyre több e-cigit szívnak Amerikában

2015. április 17., péntek 14:06

Egy év alatt háromszorosára nőtt az elektromos cigaretta használata a tizenéves amerikai fiatalok körében. Az e-cigaretta tavaly először haladta meg minden más dohányféle népszerűségét – írja az MTI.

Az amerikai járványügyi központ, a CDC honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint 2014-ben

Az e-cigarettával kapcsolatos adatgyűjtések 2011-ben kezdődtek. Azóta először fordult elő, hogy a készülék népszerűbbé vált minden más dohányterméknél. A CDC az eredményeket összevetette a dohányzási szokásokat felmérő National Youth Tobacco Survey tavalyi adataival, így mindenki másnál jobb rálátásuk van a helyzetre.

A CDC szerint az elektromos cigaretta terjedése aggasztó, mert kitermelheti nikotinfüggők új nemzedékét, akik később áttérhetnek a hagyományos cigarettára. A nikotin viszont minden korban árt a fiataloknak: tartós károsodást okozhat az agy fejlődésében, függőséget okozhat, és tartós dohányzáshoz vezethet.

Az amerikai egészségügyi szakembereket meglepte, hogy majdnem kétszeresére, 5,2 százalékról 9,4 százalékra szökött fel a vízipipa használata. A szakértők azt állítják, hogy az e-cigi semmivel sem kevésbé káros, mint a dohányzás, és egyáltalán nem jelenti a cigaretta biztonságosabb alternatíváját.

Rovatok