Index Vakbarát Hírportál

Megelőzheti a bőrrákot a B3-vitamin

2015. május 14., csütörtök 16:26

A Sydney-i Egyetem tanulmánya szerint segíthet megelőzni a bőrrák leggyakoribb fajtáit a B3-vitamin, legalábbis a legnagyobb kockázatnak kitett emberek körében – írja az MTI. A B3-vitamin 23 százalékkal csökkentette az új, nem melanomás bőrrákos megbetegedések számát azoknál, akiknek az előző öt évben legalább kétszer volt már ilyen típusú daganata.

A vizsgálatban részt vevők egyik csoportja egy évig szedett niacint tabletta formájában; a másik csoport hatóanyag nélküli tablettát kapott. A kutatás végéig sem a vizsgálatban részt vevő 386 ember, sem orvosaik nem tudták, hogy placebót vagy vitamint szedtek-e. Akik vitamintablettát szedtek, azoknál öt év alatt átlagosan kettőnél kevesebb, nem melanomás bőrdaganat alakult ki; akik placebót kaptak, azoknál átlagosan 2,5.

A tanulmány nem a bőrrák leginkább halálos formáját, a melanomát, hanem a gyakoribb változatokat, a bazálsejtes és a pikkelyes bőrrákot vizsgálta. Richard Schilsky, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság egyik vezetője elmondta, hogy ezek a bőrrákfajták ritkán halálosak, de rendszeresen kiújulnak. Az eltávolításuk elég költséges; ezt műtéttel, lefagyasztással vagy sugárterápiával végzik.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a niacint nem azoknak ajánlják, akiknek még nem volt ilyen típusú bőrrákjuk. Diona Damian dermatológus, a kutatás vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a bőrrák kockázatát továbbra is úgy lehet leginkább csökkenteni, ha az ember elkerüli a túlzott napozást és megfelelő fényvédőt használ.

Rovatok