Index Vakbarát Hírportál

Nem bírja a fájdalmat? Ne vegyen levegőt!

2015. május 14., csütörtök 15:25

Állítólag egy nagy levegővétellel csökkenthetők az olyan, előre várható kisebb fájdalmak, mint egy injekciós tű szúrása, legalábbis ezt állítja egy új kutatás

Stressz esetén a szervezet vérnyomása megemelkedik, hogy felkészülhessen rá, ha harcolni vagy menekülni kell. Ugyanakkor arra is van mód, hogy a testünket nyugalmi állapotba juttassuk. A tüdő vérerei érzékelik a nyomásváltozást; ez szabályozza az agyban az izgalmi állapot szintjét is. Ha a tüdő erei nyomás alá kerülnek, az üzenetet küld az idegrendszernek, hogy csillapítsa a fájdalmat, így valamivel kevésbé érzékennyé válunk rá. Valószínűleg ez az oka, hogy a magasabb vérnyomású embereknek általában a fájdalomküszöbük is magasabb.

Gustavo Reyes del Paso, a spanyol Jaén-i Egyetem kutatója arra volt kíváncsi, hogy a visszatartott lélegzet – ami egyszerre emeli a vérnyomást és aktiválja a tüdő nyomásérzékelőit – vajon emelheti-e a páciens fájdalomküszöbét. Tervezett egy kísérletet, ahol 38 önkéntesnek csipkedte a körmét 5 másodperces etapokban, miközben arra kérte a jelölteket, hogy tartsák vissza a lélegzetüket. Ezután megismételte a tesztet, úgy,  hogy az önkéntesek közben lassan lélegeztek.

Az eredmények szerint a jelöltek kevésbé érezték a fájdalmat, ha közben visszafojtották a lélegzetüket.

Reyes del Paso úgy látja, a lélegzet-visszatartás természetes reakció az előre várt fájdalom esetén. Több jelentkező is elmondta, hogy már korábban is ezt csinálták, ha nagy fájdalmaik voltak. Viszont ez csak akkor működik, ha elviselhető, és fel lehet rá készülni; egy hirtelen levágott lábujj vagy váratlan fájdalom esetén nem működik a módszer.

Richard Chapman, a Utah-i Egyetem kutatója szerint a légzőgyakorlatot használhatnák más, akut fájdalmak kezelésére, például szülési fájdalmak csökkentésére. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a lélegzet visszatartása megfeszítheti az izmokat, és ez bizonyos betegségek esetén még nagyobb fájdalommal járhat.

A lélegzet-visszatartás fájdalomcsökkentő hatása nem akkora, hogy padlóra küldje a gyógyszeripart. A Reyes del Paso által használt tesztben a páciensek egy 10-es skálán 5 pontosra értékelték a fájdalom intenzitását, ha visszafojtották a lélegzetüket, és 5,5 pontosra, amikor nem. A módszer tehát csupán fél pontot változtatott az eredeti helyzethez képest; igaz, ha valaki rosszul bírja az injekciót, még ez is több segítséget nyújthat a semminél.

Rovatok