Index Vakbarát Hírportál

Tényleg lehet tenyérből jósolni

2015. május 14., csütörtök 17:04

Akár tenyérjóslással is kimutatható, hogy fenyeget-e valakit a szívroham, a gutaütés vagy a korai halál veszélye – csak ehhez nem egy cigánykártyás-jósgömbös médiumra van szükség, hanem egy szimpla orvosi vizsgálatra.

A Lancet folyóiratban közölt friss tanulmányhoz egy kutatócsoport összesen 140 000 önkéntest vizsgált meg; a jelentkezők 14 országból érkeztek. A kutatók megállapították, hogy az, hogy valaki milyen erősen tudja ökölbe szorítani a kezét, nagyobb pontossággal jósolja meg az egészségügyi kockázatokat, mint a vérnyomás. És ehhez elég egy olcsó és egyszerű eszköz is.

A független szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a szorítóerő között nincs egyértelmű összefüggés, így további vizsgálatokat sürgetnek.

Apu ökölbe szorult keze vagyok

A maximális szorítóerő az életkor előrehaladásával folyamatosan csökken. A tanulmány szerint az, ha valakinek gyorsan csökken a szorítóereje, az komolyabb egészségügyi problémákra utalhat. A húszas éveikben járó nők 75 font (34 kilogramm) szorítóerőt tudnak kifejteni, de hetvenéves korukra ez 50 fontra (24 kilogramm) csökken. A férfiaknál ezek az értékek 119 font (54 kilogramm), illetve 84 font (38 kilogramm).

A tanulmány kimutatta

11 font (5 kiló) szorítóerő-csökkenés 16 százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát; a végzetes szívbaj esélye 17, a gutaütésé 9 százalékkal nő.

A ma használt módszertan szerint az orvosok úgy számítják ki a szívrohamkockázatot, hogy egy kérdőívet töltetnek ki a pácienssel, amiben figyelembe veszik az életkorát, az életvitelét, koleszterinszintjét, dohányzási szokásait, az elhízását, az életkörülményeit és a családi hátterét. Ez egy összetett teszt, igen sok változóval; érthető, hogy az orvosok nem akarják elhinni, hogy a szorítóerő vizsgálatával is felmérhetők az egészségügyi kockázatok.

Az egyik tudós, dr. Darryl Leong, a kanadai McMaster Egyetem munkatársa is elismerte, hogy további vizsgálatokra van szükség, de ha a mérési módszer mégis hatásosnak bizonyul, a diagnózis egy olcsó, egyszerű eszközzel is megoldható, és ezzel is csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Rovatok