Index Vakbarát Hírportál

A lusta ősemberek miatt vagyunk puhányok

2015. május 19., kedd 10:36

A mezőgazdaság, illetve az elkényelmesedő, fizikai aktivitást nélkülöző élet áll a csontritkulás kialakulása és általánossá válás – állítja egy új tanulmány, amit a Johns Hopkins Egyetem orvosi karának egyik kutatója, Christopher Ruff egy, az egyetem honlapján megjelent közlemény.

Ruff és csoportja az elmúlt 33 ezer év csontmintáit hasonlította össze, és arra kereste a választ, hogy vajon az ipari forradalomnál, a modern étrend kialakulásánál, esetleg a ló háziasításánál, azaz a hosszabb utazások kezdeténél volt az a pont, amikor a szervezet, egész pontosan a csontozat már nem volt annyira erős, mint korábban.

A válasz szerint a hanyatlás 10 ezer évvel ezelőtt, a mezőgazdaság kialakulásakor, vagyis a folyamatos vándorló életmód végével kezdődött, és folyamatosan, évezredek alatt vált egyre általánosabbá.

Érdekes azonban, hogy a leletek szerint a középkorban élő emberek csontja pont olyan erős volt, mint a mai emberé.

A tanulmány olyan, más tanulmányokban már korábban megjelent eredményeket is megerősít, mint hogy a rendszeres fizikai megterhelés (közismertebb nevén testmozgás, vagy sport) segít a csontritkulás kialakulása ellen, mert a szervezetet arra ösztökéli, hogy az átlagnál több kalciumot tartson vissza, illetve építsen a csontokba.

Rovatok