Index Vakbarát Hírportál

Napi gasztronómia: ne egyen méhlepényt!

2015. június 8., hétfő 11:08

Egy amerikai kutatás szerint nincs rá bizonyíték, hogy a méhlepény megevése szülés után megvédené az anyákat a depressziótól, illetve energiát adna nekik.

Az elmúlt években többen állították, hogy a méhlepényben található vitaminok jót tesznek az anya egészségének. A Northwesterni Egyetem kutatói viszont úgy látják, az állítás nem bizonyított, és a potenciális veszélyeket senki sem mérte fel.

A méhlepényevés az utóbbi években vált divattá; a kutatók úgy látják, erről elsősorban a média, illetve különféle blogokon és honlapokon található információk tehetnek. A kutatók a vizsgálathoz tíz korábbi, a placentaevésről írt tanulmányt néztek át, de szerintük semmi nem támasztja alá azt az állítást, hogy a nyersen, főzve vagy tablettaként fogyasztott méhlepénynek bármilyen pozitív hatása lenne a szervezetre.

A méhlepényevés pártolói azt állítják, hogy ez

de a kutatók szerint ezt csak szubjektív beszámolók támasztják alá, tudományos kutatási eredmények nem.

A kutatók ugyanakkor a placentaevés veszélyeit is vizsgálták, mivel ezt előttük senki nem tette meg. A méhlepény elsődleges funkciója, hogy megvédje a fejlődő magzatot a mérgektől és a szennyező anyagoktól. Emiatt viszont a baktériumok vagy vírusok akár a szülés után is megmaradhatnak a méhlepény szöveteiben.

Cynthia Coyle, a tanulmány vezető szerzője ezt írta:

Úgy látjuk, a méhlepényevést választó nők, akik amúgy odafigyelnek rá, hogy mit juttatnak a szervezetükbe terhesség és szoptatás alatt, hajlandók lenyelni valamit, aminek nem bizonyított a hasznossága, pedig nem tudjuk, hogy ez mennyire veszélyes rájuk, illetve a szoptatott csecsemőjükre nézve.

Coyle azt is megjegyezte, hogy a méhlepény tárolásával kapcsolatban ma nincs egységes szabályozás, és egyébként sem lehet kiszámított dózisokban adagolni. Emiatt a nők azt sem tudják, hogy mit vesznek be.

Hogy a nők mit kezdenek a méhlepényükkel, az az ő dolguk. De én nem javasolnám nekik, hogy egyék meg.

– mondta dr. Daghni Rajasingam, a brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati klinika igazgatója.

Rovatok