Index Vakbarát Hírportál

A kreativitás és az elmebaj egy tőről fakad

2015. június 9., kedd 14:25

Egy izlandi kutatás szerint közös genetikai gyökerei lehetnek a kreativitásnak és a mentális betegségeknek, mint például a skizofréniának és a bipoláris zavarnak – írja az MTI.

A nagy népegészségi kutatások már kimutatták, hogy egyes mentális zavarok nagyobb arányban fordulnak elő a kreatív emberek között, de azt nem tudták megmondani, hogy az összefüggés genetikai vagy környezeti okokra vezethető-e vissza.

A kutatók meghatározása szerint

kreatív az, aki a szokásos gondolkodási és kifejezési módoktól eltérő mentális folyamatok igénybe vételével új, innovatív megközelítésekre képes.

A Nature Neurosciences legújabb számában megjelent tanulmány szerint a skizofrénia és a bipoláris zavar kockázatával összefüggő génmutáció a kiemelkedő kreativitással is összefüggésben állhat. A kutatók több mint 86 ezer izlandi adataival dolgoztak, de hasonló végeredményt hozott egy másik tanulmány, amelyekben majdnem 9 000 svéd és 18 500 holland adatait elemezték.

A kutatásba csak a művészeti szervezetek tagjait vonták be. Figyelembe vették a résztvevők intelligenciahányadosát, iskolázottságát és azt is, hogy van-e a rokonai között skizofrén vagy bipoláris zavarral küzdő, nehogy a tanulmány mellékvágányra jusson. Kontrollcsoportként megvizsgáltak nem művészeti területen dolgozókat is (mezőgazdasági munkások, halászok, alkalmazottak, kereskedők és kétkezi munkások), akiknél a kreativitásnak kevés szerepe jut.

Rovatok