Index Vakbarát Hírportál

Visszakapta a petefészkét, gyereke született

2015. június 10., szerda 13:05

A világon először született babája a saját petefészekszövete beültetésével termékennyé tett nőnek. A kérdéses szövetet gyermekkorban távolították el, majd fagyasztva tárolták, és 12 évvel később transzplantálták – írja az MTI.

A kongói származású belga nőnél ötéves korában diagnosztizáltak sarlósejtes vérszegénységet. 11 éves volt, amikor Belgiumba költöztek. A lányt csontvelő-átültetéssel gyógyították meg, de ehhez kemoterápiára volt szükség. A kezelés előtt a belga orvosok eltávolították az egyik petefészkét, és szövetdarabokat fagyasztottak le belőle, hogy később a szövet visszaültetése után esetleg gyereke lehessen. A nő ekkor 13 éves volt. 

A kutatók úgy látják, az eljárással a jövőben a súlyos beteg gyermekek számára is biztosíthatják, hogy később családjuk lehessen.

Ha olyan betegséget állapítanak meg náluk, melynek kezelése tönkreteheti a petefészek működését, akkor a szövet lefagyasztása a termékenység megőrzésének egyetlen módja.

– mondta Isabelle Demeestere nőgyógyász, az Erasme Kórház kutatója.

Felnőtt donorok petefészekszövetének átültetése után már történtek sikeres terhességek, de arra még nem volt példa, hogy egy serdületlen kislány szövetét transzplantálják.

A névtelenséget kérő belga páciensnek a kemoterápia, a csontvelő-átültetés és az egy évig tartó, az immunrendszer működését gátló gyógyszeres kezelés után, 15 éves korában a megmaradt petefészke már nem működött. 12 év múlva az orvosai visszaültették a gyermekkorában eltávolított petefészekszövetet, így a nő 27 évesen várandós lett, és 2014 novemberében egészséges kisfia született.

Rovatok