Index Vakbarát Hírportál

Kalifornia is eljutott oda, ahova Magyarország két évszázada

2015. június 26., péntek 10:56

Több hónapos vita után csütörtökön elfogadtak egy jogszabályt Kaliforniában (a szenátus megszavazta, még a kormányzónak kell aláírni de ez elvileg már csak formaság), ami kötelezővé teszi a gyerekek beoltását. Nem lehet többé vallásos vagy filozófiai okokra hivatkozni, csak az egészségügyi felmentés lehet érvényes kivétel.

A várakozások szerint a kormányzó, Jerry Brown aláírja majd a jogszabályt, bár a politikust tanulmányozó professzor, Claremont McKenna szerint 

Három nagy rejtély van az életben: a Szentháromság, az átlényegülés és Jerry Brown elméje.

A politológus szerint, bár legutóbb támogatott egy jogszabályt, ami végül könnyebbé tette a kötelező védőoltások alóli kibújást, a mostanit is támogatni fogja, mert „ismeri a tudományt”.

Ha életbe lép a törvény, Kalifornia csatlakozik ahhoz a másik két államhoz, Mississippihez és Nyugat-Virginiához, amelyek csak orvosi indokkal fogadják el a vakcinázás alóli felmentést.

A szabályozást tüntetések előzték meg: több száz, a kötelező oltásokat ellenző szülő azt mondta, hogy a szabályozás sérti szülői jogaikat. Mások úgy gondolják, hogy a vakcinák nem biztosságosak néhány gyereknek.

Magyarországon 1876 óta oltják kötelezően himlő ellen a gyerekeket, ma összesen több mint tízszer kapnak védőoltást 14 éves korukig. Az USA-ban viszont nem kötelező az oltás, ezért újra megjelentek már rég leküzdött betegségek, súlyos problémákat okoz például a torokgyík.

Rovatok