Index Vakbarát Hírportál

Őssejtben sikerül megállítani a végbélrákot

2015. június 26., péntek 13:00 | aznap frissítve

A végbélrák terjedésének megfékezésére alkalmas módszert fedezett fel egy ausztrál szakemberek által vezetett nemzetközi kutatócsoport – írja az MTI. A végbélrákból eredő halálozások többségét másodlagos daganatok okozzák, ám a kutatóknak most sikerült megcélozni a még szunnyadó rákos sejteket, hogy megakadályozzák későbbi terjedésüket.

A kutatást vezető Elizabeth Vincan, a Melbourne-i Egyetem professzora azonosított egy sejtfelszíni receptort, a Frizzled 7-et, amely a rákos sejtek terjedéséért felelős. A Stem Cell Reports című folyóiratban közölt tanulmány szerint a bélben lévő Lgr5 nevű őssejt kulcsszerepet játszik a daganatnövekedés beindításában. Ennek a sejtnek fehérjékre van szüksége a sérült bélterület helyreállításához. Ezek a fehérjék pedig úgy irányítják a sejtfunkciót, hogy a Frizzled receptorokhoz csatlakoznak.

Korábbi vizsgálatok tíz ilyen receptort azonosítottak, ám az Lgr5 őssejtek esetében szerepet játszó változat mostanáig ismeretlen volt. „Ha kiiktatjuk a Frizzled 7 receptort, amíg a sejtek szunnyadó állapotban vannak, akkor nem lesznek képesek beindítani a daganatnövekedést" – magyarázta Vincan, hozzátéve, hogy a cél most az, hogy időben eljussanak az érintett sejtekig, mielőtt azok növekedni kezdenének.

A professzor szerint a következő lépés az lesz, hogy módot találjanak a Frizzled 7 receptor izolálására és célzott kezeléssel megakadályozzák, hogy beindítsa a daganat növekedését és terjedését. A végbélrák a második leggyakoribb ráktípus Ausztráliában. 2012-ben 1,4 millió új esetet és 694 ezer halálozást regisztráltak világszerte.

Rovatok