Index Vakbarát Hírportál

Mindenkin máshogy fog az öregedés

2015. július 7., kedd 14:22

Egy új tanulmány szerint már fiatal korban is nagy eltérések lehetnek egy korosztály tagjainak biológiai életkora között – írja az MTI. A tanulmány az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben jelent meg.

A nemzetközi szakértőkből álló kutatócsoport egy új-zélandi város 1972-1973-ban született 954 lakóját követte nyomon. A kutatók 18 különböző, az életkorral változó paramétert vizsgáltak a résztvevőknél, például a testsúlyt, a vesefunkciót, vagy a fogíny állapotát. A vizsgálatokat az önkéntesek 26, 32 és 38 éves korában is elvégezték.

Az eredmények szerint 38 évesen a résztvevők biológiai életkora a késő húszas évektől egészen a majdnem hatvan éves kor körüli tartományig terjedt, vagyis

néhányan szinte nem is öregedtek, de mások majdnem 3 biológiai évvel lettek idősebbek 12 hónap alatt.

Terrie Moffitt, az amerikai Duke Egyetem munkatársa szerint a biológiai életkoruk alapján majdnem nyugdíjasnak számító résztvevők külsőleg leharcoltnak, fáradtnak néztek ki, rosszabbul teljesítettek az agyfunkciókat mérő teszteken és a felfogóképességük is gyengébb volt. A többségnél viszont csak néhány év eltérés volt a biológiai és a valódi életkor között.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a biológiai öregedés üteme hogyan változik az idő múlásával.

Az élet minden olyan területén, amelyet jelenleg a kronológiai életkorunk alapján szabályozunk, igazságtalanul járunk el, ha azonban többet tudnánk a biológiai életkorról, akkor sokkal méltányosabbak lehetnénk, törekedhetnénk a nagyobb egyenlőségre.

– mondta Moffitt, aki azt is megjegyezte, hogy a nyugdíjkorhatár például igazságtalan lehet azokkal szemben, akik a teljesítményük csúcsán kénytelenek visszavonulni.

A kutatók nem számítottak rá, hogy már ilyen korán ekkora eltérések alakulhatnak ki, de úgy látják, hogy a mostani eredmények segíthetnek az öregedés ütemének lassítását célzó módszerek kidolgozásában.

Ha valóban lassítani akarjuk az öregedés folyamatát annak érdekében, hogy megelőzzük a betegségek kialakulását, akkor már egészen fiatal korban közbe kell lépnünk.

– mondta Moffitt a BBC Newsnak.

Rovatok