1 Index - Tudomány - ENSZ: Még mindig tart az ebolajárvány

Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Még mindig tart az ebolajárvány

2015. július 13., hétfő 15:52

A nyugat-afrikai ebolajárvány még nem csengett le, továbbra is körülbelül 30 új megbetegedést regisztrálnak hetente – mondta hétfőn David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi megbízottja a jelenleg elsősorban nyugat-afrikai országokat sújtó halálos kórról egy fokvárosi konferencián.

Normális körülmények között ez a fertőzési arány nagyon komoly járványnak számítana. Ráadásul rendkívül aggasztó, hogy a fertőzöttek egyharmada nem áll kapcsolatban ismert betegekkel, azaz meglepetésszerű megbetegedésekről van szó – írja az MTI.

A fertőzési arány már csökkent a krízis tetőfokához képest, de egyes új fejlemények aggasztják a szakembereket. Libériában például – amelyet két hónappal ezelőtt tisztának nyilvánítottak a járványtól – június 30-án bejelentették, hogy egy tizenhét éves fiú vizsgálati eredménye pozitív lett. Korábban ezt az országot sújtotta legerősebben a betegség, a járvány megfékezése után azonban követendő példaként emelték ki a szomszédos Guinea és Sierra Leone számára, ahol szintén komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megállítsák a vírus terjedését.

A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A tavaly óta terjedő betegség több mint 11 200 halált okozott Nyugat-Afrikában. 

Rovatok