Index Vakbarát Hírportál

Kultúránk köt minket a betegségeinkhez

2015. július 18., szombat 21:02 | aznap frissítve

A baleset és az erőszak miatti elhalálozást drámai mértékben sikerült visszaszorítani a rendszerváltás óta, és hazánk ezzel óriási sikert ért el a születéskor várható élettartam növelésében. Ez a mutató 2013-ban már 75 év volt, ami majdnem hat évvel több, mint 1989-ben. Az elmúlt huszonöt év változásairól az osszkep.hu portálon ír Szepesi Balázs. Cikksorozatának előző részeiben az életszínvonalunk és a keresetünk változását, illetve ezek okait elemezte.

Egészségünkkel kapcsolatban Szepesi Balázs megállapítja, hogy az állapotunk miatt jórészt magunkat okolhatjuk. Alább olvasható a hét fő ok, amelyek miatt betegebbek vagyunk a szomszéd államokhoz képest:

Ezek a problémák közhelyszerűek, és mindet el tudnánk kerülni. Ahhoz azonban, hogy jobban figyeljünk magunkra, a családunk, a barátaink, a munkatársaink támogatása is szükséges - a közösségnek pozitívan kell tekintenie az egészséges életmódra. A kulturális kötöttségeknek, a rossz szokásoknak is szerepük van abban, hogy nem figyelünk magunkra.

A többi visegrádi ország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország nagyobb javulást ért el az élettartam növelésében, mint Magyarország.

A csehek például az 1990-es értékhez képes 2010-re 90 százalékra csökkentették a rák által okozott életveszteséget, amit hazánk csak 97 százalékra tudott levinni. Még nagyobb a különbség a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél, ami a cseheknél 65 százalékkal kevesebb életveszteséget okoz, nálunk azokban 79 százalékon áll ez a mutató.

Rovatok