Index Vakbarát Hírportál

Szalmonellás mogyoróvaj miatt életfogytiglan

2015. július 27., hétfő 14:48

Stewart Parnell, a mogyorókkal foglalkozó Peanut Corporation of America korábbi tulajdonosa tavaly beismerte, hogy szalmonella-fertőzött mogyoróvajakat küldött a forgalmazóknak georgiai gyárából – úgy, hogy végig tudta, termékei fertőzöttek. A legfrissebb fejlemények szerint akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik, miután az ügyészség megállapította, hogy több bűntényt elkövetett: összeesküvést, az igazságszolgáltatás akadályoztatását,  csalást.

Két hónapos tárgyalás után Parnellt bűnösnek találták, amiért szennyezett ételt továbbított a feldolgozóknak az egész USA-ban. Elvileg ez az első országos, élelmiszer-biztonságot érintő ügy, amiben ilyen súlyos büntetést szabhatnak ki.

2008-2009-ben a mogyoróvaj 46 államban okozott megbetegedéseket, az USA járványügyi hivatal történetének legnagyobb visszahívását hirdette meg, ekkora élelmiszer-mérgezés sem volt még soha. Kilenc ember halt meg, és több mint 700 lett beteg. A halálesetek és megbetegedések miatt egyetlen vádlottat sem ítéltek el, csak a fenti vádpontok miatt állnak bíróság előtt.

A 61 éves férfit szeptember 21-én ítélhetik el, az ügyészség életfogytiglani börtönt kér, a bíró viszont lehet enyhébb büntetést ad majd. A férfi testvére 17-21, míg a minőségellenőr 8-10 évet kaphat.

Rovatok