Index Vakbarát Hírportál

Így előzze meg, hogy megfulladjon a baba

2015. augusztus 10., hétfő 12:48

A figyelmeztetések ellenére minden évben hallani vízbe fulladt gyerekekről, pedig ez néhány egyszerű lépéssel szinte minden esetben megelőzhető – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

A négy éves kor alatti gyerekeket még egyetlen pillanatra se hagyják magukra a fürdőkádban, kerti medencében és minél korábban, lehetőleg már óvodás korban tanítsák meg őket úszni. Egyszerű szabály, hogy a csecsemőt egyéves koráig fürdetéskor maximum olyan mélységű vízbe tegyék, amiből fekvő helyzetben is kiér a száj- és orrnyílása, gyerekmedencében pedig mindig legyen rajta karúszó vagy úszógumi nagyobb korában is. Ha a gyerek mégis elmerülne, és kihúzás után nem lélegzik rendesen vagy nincs eszméleténél, meg kell kezdeni az újraélesztést. Ebben szükség esetén az Országos Mentőszolgálat diszpécsere telefonon keresztül is tud segíteni, amíg megérkezik a mentő.

Gyerekek és felnőttek esetében is 30 mellkaskompressziót, majd 2 befújást kell alkalmazni, de ha nem gyakorlottak, akkor csak mellkaskompressziót végezzenek. Kisebb gyerekeknél a kétkezes technika egykezes lehet, csecsemőknél pedig ezt két újjal végezzék – tanácsolta Krivácsy Péter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegambulanciájának főorvosa.

Fontos tudni, hogy enyhébb esetekben is szükséges a néhány napos kórházi megfigyelés.

Előfordulhat ugyanis, hogy úgy tűnik, rendben van a gyerek, de néhány órával az alámerülést követően rosszabbodik az  állapota. Ilyenkor a tüdőben vizenyősség alakul ki, ami akár halálos is lehet.

A fürdésen kívül a kicsiknél még a félrenyelés is veszélyes lehet, ezért az ételt kicsi darabokban kapják, és semmiképp ne adjanak nekik apró magvakat, mert azok könnyen megakadhatnak a torkukon. Ha egy csecsemő mégis félrenyel valamit, akkor fektesse az alkarjára úgy, hogy a feje lógjon enyhén lefelé, és határozottan mérjen öt ütést a hátára. Ha nem sikerül eltávolítani a tárgyat, akkor fordítsa a hátára, és a szegycsont alsó harmadánál, két ujjal határozottan nyomja be a mellkast nagyjából a harmadával, szintén öt alkalommal.

Semmi esetre se lógassa fejjel lefelé és ne rázza a csecsemőt, mert ezzel nyaki gerinc- és agysérülést okozhat neki.

A kisgyermekeknél is hasonló a technika: fektesse a térdére úgy, hogy a hasa a combján legyen, a feje enyhén lógjon lefelé, majd mérjen határozott mozdulatokat a lapockái közé. Ezután alkalmazzon öt hasi nyomást úgy, hogy a gyermeket hátulról átölelve egyik öklét illessze a hasnak arra a részére, ahol a két bordaív találkozik (gyomorszáj), a másik kezével fogjon rá és határozott mozdulattal gyakoroljon befelé, majd felfelé irányuló nyomást – olvasható a közleményben.

Rovatok