Index Vakbarát Hírportál

Csodafegyvert találtak a másnaposság ellen

2015. augusztus 11., kedd 11:10 | aznap frissítve

Az ausztrálok a tudományos élet legmagasabb szintjén kutatják a másnaposság ellenszerét, és egy friss tanulmány szerint érdekes eredményre bukkantak. A CSIRO (Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet) szerint ugyanis aki nem akar durván másnapos lenni, az 

egyen körtét, mielőtt alkoholt iszik.

A kísérletek szerint a körte, egész pontosan a koreai körte levének fogyasztása nagyban csökkentette a másnaposság tüneteit a placebót fogyasztó kontroll csoport tagjaihoz képest. A legnagyobb különbség az alanyok koncentrációs készségében mutatkozott, mondja Manny Noakes, a kutatás vezetője.

Noakes szerint a körte befolyásolja az alkohol feldolgozásában részt vevő enzimeket, így a test egyrészt hatékonyabban dolgozza fel az elfogyasztott mennyiséget, másrészt úgy tűnt, mintha a körtefogyasztás gátolta volna az alkohol felszívódását is. A mérések szerint a körtefogyasztás miatt csökkent a vér acetaldehid-szintje, és a szakértők szerint ez a vegyület felel a másnaposság tüneteiért, vagyis a fejfájásért, a szédülésért vagy a hányásért.

A CSIRO kutatói ugyanakkor megjegyzik, hogy még korántsem szilárd tényekről van szó, csupán egy előzetes tanulmányról, amelynek megállapításait tovább kell tesztelni. Szóval, mielőtt legközelebb szétcsapná magát, egyen körtét, hátha.

Rovatok