Index Vakbarát Hírportál

Végre Afrika is megszabadulhat a gyermekbénulástól

2015. augusztus 12., szerda 16:37

Afrikában a legutóbbi gyermekbénulást 2014. augusztus 11-én regisztrálták Szomáliában, ami azt jelenti hogy a kontinens már egy teljes éve gyermekbénulás-mentes, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Ahhoz, hogy hivatalosan eltűntnek nyilvánítsák a kórt, még két évet kell kibírni, de a neheze a szameberek szerint most jön, mert a radikális iszlamisták erőszakos tevékenysége a térségben megnehezíti a betegség elleni küzdelmet.

Oyewale Tomori, a Nigériai Tudományos Akadémia víruskutatója szerint Nigériában 5-6 millió gyerek jelenti a betegség elleni vakcina célcsoportját, és 90-95 százalékukat kellene beoltani ahhoz, hogy a gyermekbénulás ne üthesse fel újra a fejét. Ezt nehezíti az al-Shabaab és a Boko Haram ténykedése, mert ha a terrorcsoportok akciói miatt a vakcinák nem érnének időben célt, nem sikerülne immúnissá tenni a veszélyeztetett gyerekeket.

Viszont Nigériában még a folyamatos zavargások ellenére is annyit javult a helyzet, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hamarosan visszaminősítheti náluk az eddig hivatalosan is népbetegségként nyilvántartott gyermekbénulást. 2012-ben még a világ megbetegedéseinek több mint felét itt regisztrálták, 2013 és 2014 között viszont 92 százalékot esett az esetek száma.

Az afrikai helyzet javulása még nagyobb nyomást helyez Pakisztánra és Afganisztánra, jelenleg ugyanis csak ebben a két országban található még meg a betegség a világon, 28 illetve 6 tavalyi megbetegéssel.

Az egészségügyi szakemberek azt remélik, hogy 2018-ra a világ minden országában sikerül felszámolni a gyermekbénulást, így ez lehetne a himlő után a második fertőző kór, amelyet sikerülne teljesen eltörölni.

Rovatok