Index Vakbarát Hírportál

Máshogy kezelik az atomkatasztrófát mostantól a japánok

2015. augusztus 26., szerda 13:12

Felülvizsgálta és átdolgozta a japán nukleáris szabályozó hatóság szerdán a nukleáris katasztrófa esetére előírt intézkedéseket, hogy erősítse az ország egészségügyi rendszerének felkészültségét több mint négy évvel a fukusimai katasztrófát követően.

A szabályozó hatóság célja egy egészségügyi hálózat kiépítése a következő három évben. Az elképzelés szerint Tokió kötelezné azokat a helyi önkormányzatokat, amelyek területén atomreaktorok működnek, hogy jelöljenek ki egy vagy több kórházat, amelyek vészhelyzet esetén kezelni tudnák a sugárfertőzéses eseteket, arja az MTI.

2011. március 11-én nagy erejű földrengés, majd szökőár pusztított Japánban, és ennek következtében leolvadt a Fukusima-1-es atomerőmű három blokkja. A katasztrófa okozta sugárszennyezés miatt a térségben 160 ezer ember vesztette el otthonát, és a sugárszennyezésnek kitett számos embernek nem tudtak megfelelő orvosi kezelést biztosítani.

Az egészségügyi hálózat kiépítésén felül a szabályozó hatóság öt egyetemi kórházat és különféle kutatóintézeteket jelölt ki - például a Fukusima Orvosi Egyetemet és a Hirosima Egyetemet - arra a feladatra, hogy nukleáris katasztrófa esetén ellássák azokat a betegeket, akiket a helyi hálózat keretében nem tudnának kezelni.

Emellett a szabályozó hatóság a sugárfertőzés kezelésének magas szintű oktatását és olyan egészségügyi csapatok felállítását sürgette, amelyeket nukleáris katasztrófa esetén a helyi kórházakba küldhetnek a személyzet erősítésére.

Augusztus 11-én, a fukusimai katasztrófát követően először újraindítottak egy atomreaktort Kjúsú szigetén a japán kormány közlése szerint a "világ legszigorúbb biztonsági előírásainak" megfelelően.

Tokió a társadalmi ellenállás dacára vissza akar térni a nukleáris erőművek használatához, amelyek a fukusimai szerencsétlenséget megelőzően Japán áramszükségletének körülbelül egyharmadát adták.

Rovatok