Index Vakbarát Hírportál

Már hétezer éve is volt leukémia

2015. szeptember 1., kedd 09:24

A leukémia legrégebbi ismert esetét azonosították a Tübingeni Egyetem kutatói egy hétezer éves női csontváz vizsgálata során – írja az MTI.

A régészek még 1982-ben tártak fel Stuttgart közelében 72 újkőkori temetkezést. A területet az úgynevezett vonaldíszes kerámia népe lakta; a korai földművelő kultúra időszámításunk előtt 5500 és 4800 között virágzott Közép- és Nyugat-Európában.

A kutatásokat vezető Heike Scherf, az egyetem humán evolúciós és paleoökológiai központjának tudósa a csontvázak vizsgálatát ismertetve elmondta, hogy az egyik elhunytnak leukémiája lehetett.

A 30-40 év körüli női csontvázon CT-vizsgálatot is végeztek. Ekkor figyeltek fel a jobb felkarcsont és a szegycsont elváltozott belső szerkezetére. A kutatók a hétezer éves maradványokat összevetették az adott lelőhelyen feltárt, azonos korú temetkezésekből előkerült 11 további elhunyt felkarcsontjaival, de egyiküknél se találtak hasonló eltéréseket a csontszerkezetben.

Heike Scherf kizárta, hogy más, csontelváltozásokat kiváltó betegségről lenne szó.

Az a tény, hogy az elváltozás csupán a szegycsontra és a felkarcsontra korlátozódik, kizárja a csontritkulás lehetőségét. Szintén kizárható a hiperparatireózis, azaz a mellékpajzsmirigy túlműködése, mert nem találtuk meg a koponyacsontokon és az ujjperceken a betegségre jellemző elváltozásokat. Valószínű, hogy a leukémia legrégebbi ismert esetéről van szó.

– mondta Scherf. Azt viszont szerinte sem lehet biztosra mondani, hogy fehérvérűség okozta-e a nő halálát.

Rovatok