Index Vakbarát Hírportál

A hasára varrták egy idős férfi kezét

2015. szeptember 2., szerda 16:52

A hasán lévő bőr alá varrták be a sebészek egy idős amerikai férfi bal kézfejét, hogy a balesetben megsérült végtagnak legyen ideje gyógyulni és helyreálljon a vérellátása – írja az MTI.

A Houstoni Metodista Kórház orvosai a héten szedték ki a 87 éves Frank Reyes kezét a hasán kialakított ideiglenes regeneráló burokból. Ez úgy néz ki, mint egy bőrből varrt zseb, amibe a férfi bedugta a kezét, csak az ujjai lógtak ki belőle. A sebészek a végtagra igazították a hasi szövetek és bőr egy részét. A texasi Missouri City-ben lakó férfi három hétig élt a hasára varrt kézzel. Reméli, hogy idővel majdnem ugyanúgy használhatja végtagját, mint régen.

Reyes egyedül volt otthon egy késő júniusi napon, amikor traktorkereket cserélt, eközben a támasztóvas elcsúszott és odaszorította a férfi kezét a felforrósodott lökhárítóhoz. A forró fém úgy égette át a férfi vastag kesztyűjét, a bőrét, az inakat és a szöveteket, mintha vasaló lett volna. A segítség csak fél órával később érkezett meg.

Az orvosok először kitisztították és bekötözték a sebet, ám az elfertőződött, és a férfi mutatóujjának nagy részét amputálni kellett. A végtag állapota tovább romlott, a rajta lévő bőr majdnem teljesen elhalt. A Houstoni Metodista Kórház plasztikai sebészeként dolgozó Anthony Echo felismerte, hogy a bőrátültetés nem megoldás, mivel a kéz csontig roncsolódott, és megfelelő vérellátás nélkül az átültetett szövet elhalna.

Echo ezért úgy döntött, hogy megpróbálja belevarrni a férfi kezét a hasába. A has bőre gyakorlatilag rátapadt a kézre, és új vérerek képződtek. Echo szerint a beavatkozás nélkül a 87 éves férfi valószínűleg elvesztette volna az összes ujját.

Az olyan műtétek, amikor egy testrészt ideiglenesen hozzávarrnak egy másikhoz, vagy a bőr alá temetik, nem számítanak újdonságnak, de igen ritkák. Az eljárást elsősorban a harcmezőn és traumás eseteknél alkalmazzák, de a testrészek laboratóriumi előállítására irányuló kutatásokban is egyre elterjedtebbnek számít.

Rovatok