Index Vakbarát Hírportál

A Kolumbusz előtti időkhöz közelít az USA dohányzási statisztikája

2015. szeptember 2., szerda 17:10

Az USA járványügyi és megelőzési hivatal adatai szerint minden eddiginél kevesebb amerikai dohányzik. A felmérés szerint a 18 évesnél idősebb lakosság alig 15,2 százaléka gyújt rá rendszeresen, ami a 2014-es adatnál 1,6 százalékponttal alacsonyabb arányt jelent.

Ha ennél hosszabb időszakot nézünk, a leszokók aránya még jobb: 1997-ben még a népesség majdnem negyede, 24,7 százalék dohányzott, 1965-ben pedig 42 százalék vallotta be, hogy rendszeresen cigizik. Szakértők szerint ha marad a trend, 2025-re az USA lakosságának alig 13 százaléka lesz csak dohányos. A felmérés szerint az számít amúgy dohányzónak, aki 100 cigarettánál többet szívott el már élete során, és aki a felmérés idején is aktívan, tehát legalább néhány naponta rágyújt.

Fontos apróság, hogy a legfrissebb adatokat a 2015. január-márciusi felmérésre alapozzák, és statisztikusok szerint ezeket a számokat valamelyest befolyásolhatják azok az újévi fogadalmak, melyek nagyjából két-három hónapon át tartanak csak, aztán az emberek újra visszaszoknak.

Ha tovább bontogatjuk a statisztikát, kiderül, hogy a férfiak 17,4 százaléka, a nőknek 13 százaléka dohányzik. A 65 évesnél idősebbek között 7,5 százalék a dohányzók aránya.

Egy másik friss tanulmány szerint a lakosok egészségképe is fejlődött, vagy a dohányzás népszerűsége csökkent, a lényeg, hogy egyre többen egyre könnyebben mondanak le a cigarettáról. A kutatás szerint minden egyes százalékpontnyi csökkenés a dohányzási statisztikában 0,6 százalékponttal növeli a leszokást megpróbálók arányát. Az amerikai dohányzásellenes lobbi egyik vezetője ezt úgy foglalta össze, hogy a társadalom eljutott arra a szintre, hogy megértse: a dohányzás elfogadhatatlan és káros dolog.

Rovatok