Index Vakbarát Hírportál

Kifogyóban van a kígyómarás elleni szérum

2015. szeptember 8., kedd 10:13

Az Orvosok Határok Nélkül (OHN) nevű nonprofit egészségügyi szervezet szerint óriási szükség lenne arra, hogy valaki új adagot gyártson a Fav-Afrique nevű kígyómarás elleni szérumból, mert a jelenlegi készletek 2016 júniusában lejárnak, hatékony pótmegoldás pedig nincs.

A Fav-Afrique a leghatékonyabb kígyóméreg elleni szer, mert tíz különböző kígyó ellen is véd, amelyek gyakori veszélyt jelentenek Fekete-Afrikában. Vannak alternatív szérumok, de az OHN szerint ezek egyike sem mérhető a kifogyóban lévő Fav-Afrique-hoz.

A szert korábban a Sanofi Pasteur állította elő, de a cég már egy éve felhagyott vele, mert azt állítják, nem éri meg nekik a jelenlegi piaci körülmények között. Helyette egy veszettség elleni szert kezdtek gyártani.

A cég állítólag már tárgyal egy másik gyártóval, amely átvehetné a Fav-Afrique gyártását, ez viszont várhatóan nem zárul le addig, amíg elfogynak a már bevethető készletek, így az OHN szerint még további két évig nem várható, hogy így kerüljön piacra a szérum. 

Aggódunk, hogy elérhető ellenszer nélkül emberek fognak szükségtelenül meghalni

– mondta Polly Markandya, az OHN egyik képviselője. A becslések szerint évente 5 millió embert mar meg kígyó, ebből 100 ezer hal meg, és további 400 ezer szenved maradandó károsodást.

Sanofi Pasteur bejelentette, hogy megosztaná másokkal a  Fav-Afrique gyártásához szükséges technológiát, de ebből egyelőre semmilyen konkrétum nem valósoult meg.

Rovatok