Index Vakbarát Hírportál

A füvezéstől megugorhat a vércukorszint

2015. szeptember 14., hétfő 14:19

A marihuána növelheti a prediabétesz kockázatát, vagyis a cukorbetegség előszobáját. A vércukorszint ilyenkor abnormálisan magas, de még nem eléggé ahhoz, hogy kialakult cukorbetegségről lehessen beszélni.

Egy új tanulmány szerint a fiatal felnőttkor során sokat szívó emberek 40 százalékkal esélyesebbek arra, hogy később a cukrukkal szívjanak sokat. A kutatás ugyanakkor csak a prediabétesz kockázatával talált összefüggést, magával a cukorbetegséggel nem.

A tanulmány vezető szerzője, Michael Bancks szerint a korábbi kutatások ugyan arra jutottak, hogy a füvezők között kevesebb a cukorbeteg, mint a nem füvezők között, ezek a kutatások azonban csak a pillanatnyi állapotot vizsgálták, arra nem figyeltek, hogy az alanyok a betegség kialakulása előtt vagy után kezdtek-e el szívni.

Az új eredmények azonban nem csak ellentmondanak korábbi kutatásoknak, az sem világos egyelőre, hogy a marihuána hogyan tudná növelni a prediabétesz esélyét úgy, hogy a diabéteszre nincs hatással. Bancks szerint ezt módszertani sajátosságok is okozhatják, például hogy kimaradhattak azok az alanyok, akiknél nagyobb eséllyel alakulhatott ki cukorbetegség már a vizsgálati időszak előtt. Egy másik lehetséges ok, hogy a marihuána egyszerűen nagyobb hatással van a vércukorszintre abban a tartományban, amelyet még prediabétesznek tekintünk.

Bancks szerint is további vizsgálatokra van még szükség, de úgy gondolja, az orvosoknak már most is érdemes jobban odafigyelniük a pácienseik vércukorszintjére azokon a helyeken, ahol legális az orvosi célú használat.

Rovatok