Index Vakbarát Hírportál

Magyar skizofréniagyógyszer kapott engedélyt Amerikában

2015. szeptember 18., péntek 15:46

A Richter Gedeon és partnere, az Allergan csütörtökön megkapta az amerikai gyógyszerügyi hivatal (FDA) engedélyét a cariprazine hatóanyagú kapszulák forgalmazására. A Richter várakozása szerint a gyógyszer 2016 első negyedévében kerülhet forgalomba az Amerikai Egyesült Államokban – írja az MTI a magyar cég pénteki bejelentése alapján.

A Vraylar (cariprazine) nevű szer a skizofrénia, illetve az egyes típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére szolgál. A szert a Richter kutatói fedezték fel, majd a magyar cég közösen fejlesztette az Actavis (jelenleg Allergan) gyógyszeripari vállalattal,  illetve adta át neki az Egyesült Államok és Kanada területére szóló értékesítési jogokat.

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója szerint a cég kutatási tevékenységének jelentős eredménye a forgalomba hozatali engedély. Annak ellenére, hogy a piacon számos készítmény van már jelen e betegségek kezelésére, még mindig létezik kielégítetlen terápiás igény.

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a szer a jövő év első negyedévében valószínűleg már elérhető lesz az amerikai betegek számára. Az európai törzskönyvezési kérelmet 2016 első negyedévében tervezi beadni a Richter. Amennyiben a készítmény megkapja a jóváhagyást az európai gyógyszerügyi hatóságtól, úgy legkorábban 2017 második negyedévében kerülhet forgalomba.

A Richter részvényei pénteken 167 forinttal, csaknem 3,9 százalékkal drágultak, 4474 forintig nőtt az árfolyamuk délelőtt az engedély hírére. A papír árfolyama az utóbbi néhány napban is emelkedett, mivel a piac már számított a bejelentésre. Múlt pénteken még 4232 forintot értek a társaság papírjai. A KBC Equitas MTI-hez eljuttatott elemzése szerint az engedély mintegy 609 forinttal is növelheti a társaság részvényeinek reális értékét.

Rovatok