Index Vakbarát Hírportál

A kínai fiatalok harmada a cigibe hal bele

2015. október 9., péntek 13:43

Minden harmadik fiatal férfi halálát a dohányzás fogja okozni Kínában, hacsak nem szoknak le róla – írja az MTI. Liming Li, a pekingi orvostudományi akadémia professzora szerint

a dohányosok számának csökkentésére irányuló gyors, célzott és kiterjedt erőfeszítések hiányában Kínának rendkívül magas számú korai halálozással kell szembenéznie.

Li volt a témában végzett nagy léptékű kutatás társszerzője. A Lancetben publikált tanulmány szerint a Kínában élő fiatal férfiak kétharmada kezd el cigarettázni – a többségük még húszéves koruk előtt rászokik. Hacsak nem teszik le örökre a cigarettát, nagyjából 50 százalékuk bele fog halni a dohányzással kapcsolatos betegségekbe.

A cigarettázás egészségi következményeit vizsgáló kutatók két nagyszabású, az egész országra kiterjedő tanulmányt végeztek, 15 év különbséggel. Az 1990-es években készített első vizsgálat negyedmillió férfi bevonásával készült. A második, még zajló kutatásban félmillió férfi és nő vesz részt. A mutatók szerint a dohányzással összefüggő halálozások éves száma döntően a férfilakosságot érinti. 2010-ben egymillió emberrel végzett a dohányzás Kínában, és ha a mostani trend nem változik, 2030-ra ez a szám kétmillióra nő.

A kínai nők körében viszont csökken a dohányosok aránya, és a dohányzással összefüggő korai halálozás kockázata is egyre alacsonyabb.

Rovatok