Index Vakbarát Hírportál

Mégse halunk bele, ha sokat ülünk

2015. október 14., szerda 12:51

A hosszú órákon át tartó ülés nem növeli a halálozás kockázatát az Exeteri Egyetem hosszú távú, nagyszabású kutatásának eredményei alapján – írja az MTI. A University College London tudósaival együtt készített kutatás ellent mond a korábbi nézeteknek, melyek szerint az üldögélés akkor is közelebb hozhatja a halált, ha egyébként az ember más testmozgást végez mellette.

Az International Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány készítői több mint 5000 résztvevőt követtek 16 éven át. A kutatás résztvevői beszámoltak arról, mennyi időt töltöttek ülve. Pontosították, milyen körülmények között ültek: dolgoztak, szabad idejüket töltötték tévét nézve vagy anélkül. Elmondták, naponta mennyit sétáltak és mennyi ideig végeztek könnyebb-nehezebb testmozgást. A kutatók figyelembe vették a résztvevők korát, etnikumát, gazdasági-társadalmi helyzetét, általános egészségi állapotát, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásait, valamit étrendjét. Kimutatták, hogy akár otthon, akár a munkában ül sokat az ember, az nem függ össze a halálozás kockázatának fokozódásával.

A probléma a mozgás hiánya, nem önmagában az ülve töltött idő, erre mutat rá a kutatásunk. Az alacsony energiafelhasználással járó mozdulatlan testhelyzetek mindegyike káros az egészségre, mindegy, hogy ülünk-e vagy állunk

– mondta Melvyn Hillsdon, az Exeteri Egyetem sport- és egészségtudományi tanszékének munkatársa.

Az eredmények a legtöbb eddigi kutatással és a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) ajánlásaival is ellentétesek. Az NHS szerint a túl hosszú ideig tartó ülés árt az egészségnek függetlenül attól, ki mennyit sportol. Sőt, a mostani kutatás ellentmond az irodai dolgozók egészsége érdekében egyre inkább támogatott álló- és sétáló munkaállomások előnyeit is kétségbe vonják.

Rovatok