0 Index - Tudomány - Már szexszel is terjed az ebola

Index Vakbarát Hírportál

Már szexszel is terjed az ebola

2015. október 15., csütörtök 09:30

Szexuális úton továbbadott ebolavírust talált egy friss tanulmány, egy másik pedig megerősítette, hogy spermával hónapokkal a felépülés után is továbbadható a vírus.

Egy libériai nő még márciusban fertőződött meg, miután egy ebolatúlélővel szexelt. A kutatók mindkét félben megvizsgálták a szervezetükben található vírus genomját, illetve feltérképezték, ki mástól kaphatták volna el a kórt. Mivel kettejük vírusa gyakorlatilag azonos volt, viszont különbözött a nyugat-afrikai ebolajárvány minden más eddig szekvenált vírusától, a kutatók egyértelműen arra jutottak, hogy a nő megbetegedése

az ebola szexuális úton való terjedésének első regisztrált esete.

Az ebola általában a testnedvekkel való közvetlen érintkezéssel terjed, de szexuális úton átadott fertőzésről mindeddig nem érkezett hír. A nő hat hónappal azután került védekezés nélküli szexuális kapcsolatba a férfival, hogy az elkapta a betegséget, és 155 nappal azután, hogy a második vérvizsgálat szerint is kigyógyult belőle.

Az esetről szóló jelentés a New England Journal of Medicine című folyóiratban jelent meg. Ugyanitt egy másik tanulmány arra jutott, hogy a vírus a spermában akár kilenc hónapot is képes átvészelni gyógyulás után. Bár mindkét eredmény azt sugallja, hogy a szexuális úton átadott vírus jelentősen elnyújthatja a járványt, egy szintén a folyóiratban megjelent véleménycikkben Armand Sprecher, az Orvosok Határok Nélkül orvosa megjegyzi, hogy a nyugat-afrikai ebolajárványt eddig több mint 17 ezren élték túl, úgyhogy ha a szex a vírus terjedésének jelentős módja volna, bizonyára már találkoztunk volna hasonló esettel.

Rovatok