Index Vakbarát Hírportál

Orvosi célból szívhatnak a horvátok

2015. október 15., csütörtök 17:16

Életbe lépett csütörtökön Horvátországban az az egészségügyi rendelet, amely engedélyezi a marihuána használatát a súlyos betegek számára – írja az MTI. Az orvos speciális betegségek, mint a rák, a szklerózis multiplex, az epilepszia és az AIDS, ezentúl felírhat olyan termékeket, amelyek a marihuána fő pszichoaktív összetevőjének számító THC-t tartalmazzák. Az ilyen szereket legfeljebb harmincnapos gyógykezelésre elegendő mennyiségben, maximum 7,5 grammig írhatják fel.

A terápiás célú legalizálásról szóló vita azután lángolt fel, hogy tavaly őrizetbe vettek egy szklerózis multiplexben szenvedő rijekai férfit, aki a kertjében kannabiszt termesztett. A hatóságok 20 kilogramm marihuánát foglaltak le tőle az otthonában. A férfi azzal védekezett, hogy a növényből olajat nyer ki, amely segít csillapítani a betegsége hatásait. A rijekai férfi esete nyomán beteg- és orvosszervezetek nyilvános vitát indítottak a kérdésről majd az egészségügyi minisztérium bizottságot állított fel, amely végül javasolta a marihuána legalizálását orvosi terápia esetében.

A horvát egészségügyi minisztérium a bejelentéskor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió 28 tagállamából 12-ben: Ausztriában, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szlovéniában már engedélyezték a marihuána terápiás alkalmazását.

Rovatok