Index Vakbarát Hírportál

Habból építettek mesterséges szívet

2015. október 21., szerda 16:44

Polimer habból készítettek emberi szívre hasonlító pumpát a Cornell Egyetem mérnökei. A könnyű és nyúlékony anyagot nagyon alkalmasnak tartják arra, hogy mesterséges szervet, végtagprotézist vagy robotot készítsenek belőle.

A gyártási folyamatot egy folyadékkal kezdik, ezt öntik bele a formába, hogy kialakuljon bevitt folyadéknak vagy gáznak szabad átjárást biztosító lyukacsos szerkezet. A folyékony elasztomert sóval keverik össze, és amikor megszilárdulnak a járatok, kivonják belőle a sót. A létrejött szerkezet nem teljesen fix, használat közben mozog, és a mérete akár a háromszorosára is nőhet. Kívülről ugyanazzal a polimerrel zárják le a mesterséges szervet, olyan módon, hogy semmi se szivárogjon ki belőle.

Bármilyen új anyagot akarnak az emberi testben felhasználni, annak szigorú teszteken kell átmennie, úgyhogy a habszív orvosi alkalmazására még várni kell. A Cornell fejlesztőcsapatát vezető Rob Shepherd azt mondta, hogy egy kézprotézis megalkotásához már nagyon közel állnak.

Shepherd és kollégái múlt hónapban 3D nyomtatóval gyártottak le egy mesterséges polipcsápot, ami éppen olyan szabadon tud mozogni, mint az állat saját szerve. Az úttörő munka volt, mert ezelőtt senki sem tudott ilyen mozgásokra képes eszközt 3D nyomtatóval létrehozni.

Rovatok