Index Vakbarát Hírportál

Négy HIV-gyógyszert gyúrtak össze eggyé

2015. november 6., péntek 15:20

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA jóváhagyta egy újfajta HIV-gyógyszer forgalmazását. A tablettából naponta elég egyet bevenni, hogy a HIV-fertőzöttek egyetlen gyógyszeradaggal kordában tarthassák a vírust.

Az új gyógyszer, a Genvoya egy korábbi, hasonló elven működő szer módosított változata. A kombinált készítmény a HIV-gyógyszerek négy fő hatóanyagát tartalmazza: elvitegravirt, kobicisztátot, emtricitabint és tenofovir-alafenamidot. A Genvoya egy másik gyógyszer, a Stribild felturbózott verziója, és olyan, új típusú tenofovirt tartalmaz, aminek a forgalmazását korábban nem engedélyezte az FDA, de a finomított verziója már átment a teszten.

Az új típusú tenofovir kevesebb hatóanyagot juttat a véráramba, de nagyobb arányban jut el oda, ahol a HIV-1 vírus termelődik. Az FDA közleménye kitért rá, hogy az új gyógyszer kevésbé káros a vesére, és kisebb eséllyel lép fel a csontritkulás kockázata is.

Az emberi immunhiány-előidéző vírus, az AIDS-t is okozó HIV okozta megbetegedés nem gyógyítható, de vannak készítmények, amivel kordában tartható. Ma összesen 36 különböző HIV-gyógyszer kapható a piacon. Ezeket hat különböző osztályba sorolják, mert mindegyik egy másik oldalról támadja a vírust. A leghatékonyabb keverékekkel a vírus tevékenysége lecsökkenthető, így nem károsítja az immunrendszert, és a páciensek is kisebb eséllyel fertőzhetnek meg másokat.

Rovatok