Index Vakbarát Hírportál

Több felmelegedés = kevesebb gyerek

2015. november 11., szerda 10:30

A klímaváltozás valószínűleg hozzájárul az amerikai születési ráta folyamatos csökkenéséhez – írja az MTI. A cambridge-i Nemzeti Gazdasági Kutatási Hivatal szakértői szerint a század végére évente százezerrel kevesebb gyerek jön világra az Egyesült Államokban.

A kutatók felmérése azt mutatja, hogy 8-10 hónappal az olyan periódusok után, amikor az átlaghőmérséklet napokon keresztül 26,6 Celsius-fok fölött van, visszaesik a születések száma.

A jelenség oka tisztázatlan. A szakemberek szerint az emberek talán kevesebb szexuális kapcsolatot létesítenek melegebb időben, de lehet, hogy a hőség befolyásolja a reprodukciós egészséget. A férfiaknál a szélsőséges hőség negatívan befolyásolhatja az ondó minőségét és a tesztoszteronhormont. A nőknél hatással lehet a menstruációra, a peteérésre és a megtermékenyített petesejt beágyazódására.

Az adatok szerint 1931 és 2010 között minden meleg napot követő kilencedik hónapban átlagosan 1,165-tel kevesebb baba született az Egyesült Államokban. Az amerikai járványügyi hivatal szerint az amerikai születési ráta, vagyis az évente ezer lakosra eső élve születések száma évtizedek óta csökken, habár 2014-ben enyhe emelkedést mutatott.

A mostani tanulmány szerint a légkondicionáló-használat valamelyest enyhítheti a klímaváltozás termékenységre gyakorolt hatását. A légkondicionálókban használt hidrofluorkarbon viszont hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Rovatok