Index Vakbarát Hírportál

Most először figyelték meg a spermák kígyózását

2015. november 17., kedd 16:30

Filmekben a spermák mozgását gyakran úgy ábrázolják, mint valami öldöklő küzdelmet azért, hogy melyikük ér oda először a petesejthez. A valóság nem is áll olyan messze ettől.

Az utóbbi években a Torontói Egyetem kutatói azt próbálták megfigyelni, hogy a sperma milyen mozgással jut el a petesejthez. Azt tapasztalták, hogy a sperma kígyószerű mozgással közelíti meg a női petesejtet.

Azt már évekkel ezelőtt megfigyelték a kutatók, hogy a spermák közel maradnak a szaporítószervek falához. Abban azonban nem voltak biztosak, hogyan mozognak ezek a sejtek. Hogy megállapítsák a mozgást, a kutatók TIRF mikroszkópot használtak. Ezzel a technikával háromdimenziós mozgásokat tudtak megfigyelni folyékony környezetben.

Swimming vs slithering sperm

Emberi ondósejtek és bikasperma mozgását figyelték meg különböző sűrűségű és viszkozitású folyadékokban. Azt figyelték meg, hogy mindkét sperma azonnal kígyószerű mozgásba kezd. Nagyobb viszkozitású anyagban az emberi sperma 50 százalékkal gyorsabban mozgott, mint a bika spermája.

A mostani felfedezés segíthet a kutatóknak megtalálni a legerősebb spermát, ez pedig segítheti a mesterséges megtermékenyítést. A terméketlenség egyik legfőbb oka a kevés spermaszám, nagyon fontos, hogy az orvosok a legerősebbeket tudják kiválasztani.

Rovatok