Index Vakbarát Hírportál

A kávé a hosszú élet titka

2015. november 18., szerda 11:24

Jó hír a kávéivóknak, egy új tanulmány szerint a kávét rendszeresen fogyasztóknak kisebb az esélye bizonyos betegségekre. Egy hosszú, három évtizedig tartó kutatásban több mint 200 ezer egészségügyi dolgozót (orvost, nővért, szakembert) kérdeztek meg többször, közülük 35 ezren haltak meg a harminc év alatt. A kutatók azt találták, hogy azok, akik napi 1-5 csésze kávét megittak, azoknak nagyobb eséllyel maradtak életben a kutatás végéig. Különösen akkor igaz ez, ha olyan egészségügyi problémáik voltak, mint cukorbetegség vagy magas vérnyomás.

A kutatók azt is megnézték, mennyi kávét fogyasztottak a megkérdezettek. A nemdohányzóknál azok, akik napi 3-5 kávét ittak, 15 százalékkal kevesebben haltak meg, minta azok, akik egyáltalán nem kávéztak. A legtöbbet kávézókból (ez napi öt csészénél is több kávét jelent) 12 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a nem kávézók.

A kutatás eredménye azt feltételezi, hogy a kávé része lehet az egészséges diétának, állapította meg Frank Hu, aki a Harvard táplálkozás- és járványtani professzora. Egy másik nemrégiben publikált ajánlás is az mondja, hogy 3-5 kávé része lehet az egészséges életnek.

Ha konkrét betegségekről beszélünk, akkor is úgy tűnik, jót tesz a kávé. A kávét fogyasztók kevésbé halnak meg szívbetegségek, cukorbetegség, májrák, és olyan idegrendszeri problémák miatt, mint az Alzheimer, Parkinson.

Azt azért Frank Hu is elismeri, hogy egyéb tényezőknek is nagyon fontos szerepe van az emberek életének hosszában, de a kutatócsoport ezeket is megpróbálta minél mélyebben megvizsgálni. Ha kizárjuk ezek hatását, a kávé jótékony szerepe akkor is megmarad, állítja a kutató.

Az sem mindegy, hogyan és mikor isszák azt a kávét. Ha például éjjel keveset alszanak és kávéval tartják ébren magukat, akkor az nem a hosszú élet titka. De ha rendesen alszanak és étkeznek, mellette azonban rendszeresen kávéznak is, akkor lehet jótékony hatása a kávénak.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság magazinjában jelent meg az erről szóló tanulmány. Ez egy nonprofit szervezet, amelyet még 1915-ben alapítottak és céljuk a szívvel összefüggő betegségek csökkentése. Szóvivőjük elismerte a kutatás eredményeit, de azt azért hozzátette, hogy annak semmi értelme, ha valaki csak azért kezd el kávézni, hogy egészségesebb legyen. De az is igaz, hogy a kávé messze nem olyan káros, mint ahogy általában gondolják az emberek.

Rovatok