Index Vakbarát Hírportál

Amerika leállítja a csimpánzkutatásokat

2015. november 20., péntek 09:20

Két évvel ezelőtt majdnem az összes kísérleti célra fogságban tartott csimpánzt nyugdíjba küldték, vagyis már akkor leállították szinte az összes ilyen kís érletet. Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) most úgy döntött, hogy valamennyi csimpánzokkal kapcsolatos programot leállít.

A Nature információi szerint a NIH vezetője november 16-án emailben tájékoztatta az egészségügyi intézményeket, hogy a megmaradt ötven csimpánzt is rezervátumokba küldi. Arra is tervet dolgoznak ki, hogy a nem az ő tulajdonukban lévő csimpánzok is hasonló bánásmódban részesüljenek.

Ez egy természetes folyománya annak az öt éve tartó folyamatnak, amelynek célja, hogy teljesen leállítsák a kísérletezést ezeken az állatokon. Nem mindenki ért egyet a döntéssel, sokan azt mondják, hogy mivel a cél a közegészség megvédése, ez a döntés több mint meglepő.

A NIH 310 csimpánzt nyugdíjazott 2013-ban. Csimpánzokon eddig is ritkán végeztek gyógyszerkísérleteket és más, beavatkozással járó kutatást, gyakoribb volt, hogy viselkedésüket vagy genetikai jellemzőiket kutatták. 

Rovatok