Index Vakbarát Hírportál

Szuperbaktérium-gyilkost fejlesztettek ki Ausztráliában

2015. december 1., kedd 14:38

A többféle antibiotikumnak ellenálló  Staphylococcus aureus baktérium elpusztítására alkalmas új anyagot, a világ első organikus antimikrobiális szerét fejlesztették ki ausztrál kutatók. A lenmagolajból nyert szer hatékonyságát független tesztek is megerősítették – írja az MTI.

Az új szert a Kayban nevű startup és az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) fejlesztette ki a lenmagban lévő alfa-linolénsav kinyerésével és izolálásával.  Az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsavban gazdag lenmagolaj fogyasztása jótékonyan hat az egészségre, egyebek közt csökkenti a szívbetegség kockázatát és segít megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását.

Az alfalinolénsav-koncentrátum tömeggyártását a CSIRO Victoria állambeli részlege, a Boron Molecular fogja végezni. A Kayban azt reméli, hogy egy melbourne-i gyártó közreműködésével hamarosan egy sor tisztálkodószerbe is belekerülhet a koncentrátum, ami segítheti megállítani a baktériumfertőzés terjedését.

A Staphylococcus aureus által okozott  fertőzés 1621 embert juttatott kórházba Ausztráliában csak 2013-2014-ben. A véráramot megtámadó betegségben nagyjából a megfertőződött személyek 20 százaléka 30 napon belül meghal.

Nemcsak Ausztráliában, de világszerte egyre nagyobb problémát okoz, hogy a baktériumok egyre ellenállóbbá válnak az antibiotikumok ellen, ezeket a szuperbaktériumokat pedig nagyon nehéz kiirtani:

Rovatok