Index Vakbarát Hírportál

Növeli a halva születés esélyét a terhességek közötti hízás

2015. december 4., péntek 18:30

A várandósságok közötti mérsékelt hízás is növelheti a halvaszületés és a csecsemű egy éven belüli halálának kockázatát – írja az MTI. A Lancet orvosi lapban megjelent svéd tanulmányhoz 40 ezer svéd nőt vizsgáltak, akik 1992 és 2012 között adtak életet első és második gyermeküknek.

A kutatók megmérték a két terhesség közötti anyai súlynövekedést, és azt találták, hogy a 11 kilogrammnál többet hízó nőknél 55 százalékkal nagyobb lett a baba halva születésének esélye.     Ugyanezeknél a kismamáknál 29 százalékkal nőtt annak a kockázata, hogy a baba egyéves kora előtt meghal. A kutatók más kockázati tényezőket, azaz a dohányzást, az anya életkorát és az iskolázottságát is figyelembe vették.

Az első látásra magasnak tűnő kockázat azonban abszolút értékben nézve igen alacsony: Svédországban minden 1000 szülésre jut két halva születés, amely a kockázat 50 százalékos növekedése esetén háromra nő. A fejlett országokban igen ritka, magzati vagy egyéves kor előtti halálozást általában veleszületett rendellenességek, születéskori fulladás, fertőzések vagy a hirtelen csecsemőhalál okozza.

Az amerikai nők több mint a fele és minden harmadik svéd nő túlsúlyos vagy elhízott a terhesség kezdetén

– mondta Eduard Villamor, a tanulmány társszerzője, aki szerint tájékoztatni kell a nőket a várandósság alatti egészséges testsúly megőrzésének fontosságáról, és arról is, hogy a túlsúlyosoknak a várandósság előtt fogyniuk kell.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a túlsúlyos nők két várandósság közötti hat kilogrammos súlycsökkenése 50 százalékkal csökkentette a születéskori halálozás kockázatát.

Rovatok