Index Vakbarát Hírportál

A barátokkal iszogatás megelőzheti az Alzheimert

2015. december 11., péntek 13:14

A mérsékelt ivás csökkentheti az Alzheimer-kórban szenvedők korai halálát. Kutatók szerint ennek oka nem feltétlenül az alkohol, sokkal inkább az, hogy ilyenkor szocializálódnak az emberek. Ráadásul a napi egy pohár bor 77 százalékkal csökkenti a demencia kialakulását is.

A kutatás szerint az aktív közösségi élet hatással van az élet minőségére és hosszára. Bár a kutatók külön kihangsúlyozták, hogy senkit nem biztatnak arra, hogy alkoholt igyon, egymás után sorolják a napi egy pohár ital pozitív hatásait. Eszerint csökkenti a szívbetegség és az agyvérzés kialakulásának kockázatát is.

Az alkohol negatív hatásai között megemlítik, hogy roncsolja az agysejteket. Mivel a demencia neurodegeneratív betegség, azt feltételezték, hogy a betegségben szenvedőknek káros lehet az alkohol. Összesen 321 korai Alzheimer-kórban szenvedő beteget követtek 12 hónapig. Tízből egy nem ivott egyáltalán alkoholt, húszból egy pedig napi három pohárnál is többet ivott. A vizsgált személyek 17 százaléka napi 2-3 pohárral ivott meg.

A kutatók nem találtak jelentős különbséget azok halálozási arányában, akik a legkevesebb és a legtöbb alkoholt itták. De a halálozási arány 77 százalékkal csökkent azok körében, akik mérsékelt alkoholfogyasztók voltak, tehát napi egy pohár alkoholt ittak meg.

Ez pedig nem az alkohol miatt van így, hanem mert ezek az emberek sokkal többet járnak emberek közé és aktívabb közösségi életet élnek. Az Alzheimerrel foglalkozó szervezetek is alátámasztották azt az állítást, hogy a közösségi életet élőknél lassabban fejlődik ki a betegség.

Rovatok