Index Vakbarát Hírportál

Putyin nem parkinsonos, hanem KGB-s

2015. december 17., csütörtök 06:41 | aznap frissítve

Holland kutatók egy csoportja komolyan nekifogott, hogy kiderítse, miért jár olyan furcsán Vlagyimir Putyin orosz elnök. Jó néhány videó alapján arra jutottak, hogy nem betegség, szervi elváltozás vagy egyéb kórság áll a háttérben, hanem az orosz elnök titkosszolgálati múltja.

A kutatók szerint elsőre azért gyanakodtak valamilyen agybetegségre, mert a mozgáshibák olyan összetettek, hogy ha valami furcsa hiba van bennük, az általában valamelyik agyterület hibás működésére utal. Az első gyanúsított a Parkinson-kór volt, de ezt hamar elvetették. A Parkinson ugyanis egy folyamatosan súlyosbodó tünetekkel járó betegség, Putyin pedig évek óta ugyanolyan furcsán mozog:

járás közben a jobb keze szinte mozdulatlanul pihen a csípője mellett.

A kutatók akkor kezdtek el másik irányban vizsgálódni, mikor észrevették, hogy több más, magas rangú orosz vezető is nagyon hasonló stílusban gyalogol. Mindannyiuknál ugyanazt figyelték meg: a jobb kéz amúgy tökéletesen funkcionált, kivéve járás közben. A kutatók persze sejtették, hogy valami nagyon fura betegség kell legyen a háttérben, ha kizárólag magas rangú orosz vezetőket érint, szóval inkább azt próbálták kideríteni, mi egyéb közös van még ezekben a férfiakban.

Az egyetlen dolog, ami ráadásul a kéztartást és a fura járást is magyarázza, a KGB-s, vagyis titkosszolgálati múlt. Egy KGB-s kézikönyvből kiderült, hogy a szovjet kémeket kifejezetten kiképezték arra, hogy a jobb kezüket a fegyverük közelében tartsák, amikor csak lehet. A holland kutatók vezetője elmondta, hogy a kézikönyv szó szerint azt tanácsolja az ügynököknek, hogy járás közben ne mozgassák a jobb kezüket.

Az egyetlen probléma, hogy Medvegyev (aki pont Putyinnal felváltva szokott miniszterelnök vagy államelnök lenni) sosem volt KGB-s. A kutatók szerint ez nem akadály, ő egyszerűen csak a főnöke mozgását utánozza, ami szintén széles körben dokumentált pszichológiai jelenség.

Bár a tanulmány sokak szerint inkább vicces, mintsem tudományos, a szakértők szerint nem ment pocsékba a kutatók ideje. Putyinnak és más vezetőknek (legalábbis Oroszországban) ugyan nincs neurológiai betegsége, de amiatt, hogy egy tanulmány ilyen széles körben lesz népszerű azzal, hogy neurológiai betegségekre utaló jelekről beszél, már megérte az egész. Az emberek két dolgot jegyeznek meg ugyanis: az egyik, hogy Putyin furán jár, a másik, hogy aki furán jár, az jobb, ha megnézeti magát egy orvossal.

Rovatok