Index Vakbarát Hírportál

Elhízik, aki túlsúlyosnak tartja magát

2015. december 21., hétfő 10:16

Egy, a Journal of Affective Disorders című szaklapban megjelent tanulmányban amerikai és vietnami kutatók meglepő összefüggéseket találtak a testkép, a depresszió és az elhízás között. A kutatók 4175, 11-17 éves amerikai tinédzsert vizsgáltak. Az alanyok mind depressziósok voltak az előző év egy részében (a DSM-V kritériumai alapján.)

A kutatók megvizsgálták a tinik magasságát és súlyát, és az önértékelésüket is vizsgálták: meg kellett adniuk, hogy soványnak, átlagosnak, kicsit túlsúlyosnak vagy túlsúlyosnak tartják magukat. A testtömegindex alapján a minta 18,2 százaléka volt túlsúlyos, 20,8 százalékuk pedig elhízott (ez két külön kategória, a második a súlyosabb)

A kutatók egy év múlva újra felvették az adatokat 3134 tinivel. ez alapján statisztikailag kimutatható kapcsolatot találtak az első fázisban bevallott negatív önkép és a későbbi elhízás között: azok a tinik, akik túlsúlyosnak látták magukat, függetlenül valódi súlyuktól, kétszer akkora eséllyel voltak túlsúlyosak egy évvel később. 

A depresszió és a túlsúly között viszont nem találtak kapcsolatot. Az eredmény meglepő, de a tanulmány értékeléséhez tudni kell, hogy második körében csak a korábbi alanyok 66 százalékát tudták elérni, csak helyi lakosságot vizsgáltak, és nem vizsgáltak környezeti faktorokat.

Rovatok