Index Vakbarát Hírportál

Meleg férfiak is adhatnak vért Amerikában

2015. december 22., kedd 10:24

Eltörölte a tiltást az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA), így mostantól meleg férfiak is adhatnak vért. A szexuális orientáció szerinti megkülönböztetés ugyanakkor nem tűnik el teljesen: csak egyéves szexmentesség után válhat belőlük donor.

Az eredeti korlátozás még 1983-ban született, amikor az épp tomboló HIV-járvány közepette eltiltottak a véradástól  minden férfit , aki 1977 után szexelt más férfival. Az FDA új irányelve valójában csak ajánlás, de ezt általában követni is szokták a véradóközpontok.  A 12 hónapos megkötés nem kuriózum, több más országban, például Hollandiában és Franciaországban is hasonló szabályozás lépett érvénybe a közelmúltban.

Az FDA döntése mindenképpen előrelépés, de többen bírálták is, amiért továbbra is a szexuális irányultság és nem az egyéni kockázatos szexuális szokások alapján ítéli meg, ki adhat vért is ki nem. A hatóság szerint ilyen megoldáson is gondolkodtak, de a most elfogadott ajánlás az, amelyet "jelen pillanatban és az amerikai populációra vonatkozóan elérhető legjobb tudományos bizonyítékok alátámasztanak". Peter Marks, az FDA igazgatóhelyettese szerint viszont a kutatások tovább folynak, és az új adatok alapján később tovább finomíthatják az ajánlást.

Rovatok