Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes lehet a várandósokra és a magzatra egy Dél-Amerikában terjedő vírus

2016. január 7., csütörtök 16:37

A várandós nőkre különösen veszélyes vírus okoz megbetegedéseket Dél- és Latin-Amerika egyes részein, azon belül is elsősorban Brazíliában. Annak a kockázata, hogy Magyarországra is behurcolják a betegséget, alacsony, de nem zárható ki.

Az ÁNTSZ felhívta a térségbe készülők figyelmét a kockázatra, mivel a téli időszak a dél-amerikai utazások csúcsszezonja. A jellemzően szúnyogok által terjesztett Zikavírus ellen nincs védőoltás, ezért fontos a szúnyogcsípések elleni védekezés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Amerikai Regionális Irodája is figyelmeztetést adott ki a térségre.

Micro mi?

Az elmúlt két hónapban a brazil hatóságok a nagy kiterjedésű Zikavírus-járvánnyal időben és térben összefüggően rengeteg, úgynevezett microcepháliával született újszülöttet regisztráltak.

A microcephalia egy olyan veleszületett rendellenesség, ami az agykoponya rendellenesen kis méretével és általában szellemi fogyatékossággal jár. A brazil hatóságok 2015 végéig 2900-nál több microcephaliás újszülöttet jelentettek, ami lényegesen több a megszokott évi 150-200 esetnél.

Az országban folyó vizsgálatok előzetes eredményei azt mutatják, hogy ha a terhesség első hat hónapjában az anya megfertőződik a Zikavírussal, az komoly magzati károsodást okozhat.

A Zikavírus-fertőzések 80 százaléka tünetmentes, legfeljebb enyhe, magától gyógyuló, 4-7 napig tartó lázas, kiütéses betegséget okoz. A betegség legfőbb tünetei a láz, fejfájás, gyakran az arcon kezdődő és a törzsre továbbterjedő kiütés, amit kötőhártya-gyulladás és ízületi fájdalom követ. A vírus magzatkárosító hatása a most zajló brazíliai Zikavírus-járvány kapcsán merült fel.

Kerüljék a szúnyogokat!

A vírus fertőzött szúnyogok csípése során terjed az emberre. Emberről emberre nem terjed. A betegséget nem lehet védőoltással megelőzni, és nincs célzott terápia sem. Ha el akarjuk kerülni a fertőzést, védekezzünk a szúnyogcsípések ellen az érintett területeken.

A szúnyogok elleni védekezés mind beltéren, mind kültéren fontos, különösen napkeltétől napnyugtáig, amikor a szóban forgó betegséget terjesztő szúnyogok leginkább csípnek:

A várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

Az elmúlt kilenc hónapban a Zikavírus helyi terjedését 19 országban észlelték. A 2015. december 21-i állapot szerint:

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlása alapján az ÁNTSZ az érintett térségbe utazó várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknek javasolja, hogy fordítsanak különös figyelmet a szúnyogok csípésének elkerülésére. Ez fontos mindaddig, amíg nem zárulnak le a Zikavírus magzatkárosító hatásának és a járványos területeken előfordult veleszületett rendellenességek közötti kapcsolat bizonyítására irányuló vizsgálatok.

Ha az érintett területről visszatérőknél, láz, kiütés, fejfájás, vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz, és említsék meg utazásuk helyszínét.

Rovatok